Közlemény - átvilágítás

Közlemény - átvilágítás

  • 2022.02.02.

A hatóság szerint sem lett volna helyes kiadni az átvilágítás adatait

Az egyik pécsi, Páva Zsolt korábbi kampányfőnökét is alkalmazó hírportál munkatársa fordult bejelentéssel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). A bejelentő azt kifogásolta, hogy a pécsi önkormányzat vagyonkezelő cége nem adta ki számára annak az átvilágításnak az anyagait, amely több büntetőügyben feljelentést és nyomozást generált.

A NAIH megvizsgálta a bejelentést, és a rendőrség álláspontjára támaszkodva, amely szerint az adatok kiadása harmadik személynek sértené a nyomozás érdekeit, megszüntette a vizsgálatot.

A szóban forgó hírportál egyebek mellett a „nyilvánosság kizárva”, „húzzák az időt”, „próbálták félremagyarázni”, „kitérő válaszok” megjegyzésekkel kommentálta azt, hogy az önkormányzati cég nem bocsátotta a rendelkezésére a sok esetben kényes, nyomozás tárgyát képező adatokat. A hatóság egyértelmű döntése értelmében tévedésben volt a lap, amikor az adatkérést illetően úgy fogalmazott, hogy „semmiféle érzékeny adatot és információt nem kértünk”, vagy úgy, hogy „semmi titkos nem lehet abban, hogy” az adott cég átvilágítását végző ügyvéd mit állapított meg.

A NAIH azonban nekünk adott igazat, és döntése szerint ezek az adatok nem egy álfüggetlen újságíró kezében, hanem az átvilágítást végző jogászoknál és a nyomozást folytató hatóságoknál vannak jó helyen.

A pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása fontos vállalásunk volt a 2019-es önkormányzati választások kampányában. Fontos vállalás volt a Fidesz leváltására szövetkezett politikai erőknek, és személy szerint fontos volt nekem is. Nem csak azért, mert arra törekszünk, ma is, hogy a jog minden eszközével visszaszerezzük a pécsiek elherdált vagyonát. És nem csak azért, mert azt vállaltuk: ha az átvilágítás során visszaélés nyomaira bukkanunk, akkor mindent megteszünk a felelősök elszámoltatásáért. Hanem azért is, mert nem akartunk egy következmények nélküli városban élni, hiszen a pécsiek többsége erre szavazott 2019 őszén.

Az átvilágítás és az eredményére épülő jogi ügyek ma is zajlanak. Ígérem, hogy továbbra is állhatatosak leszünk, és ki fog derülni minden gyanús ügy, minden visszaélés, amely az átvilágítás érintette időszakban történt.

Természetesen az átvilágítás mellett átláthatóságot is ígértünk, ezért hazánkban egyedülálló, és reményeim szerint előremutató módon önálló honlapon foglaltuk össze mindazt, amit ma tudni kell és lehet a pécsi önkormányzati cégek átvilágításáról. Az elszamoltatas.pecs.hu oldalon naprakész és megbízható adatokat, információkat talál mindenki a jogi team munkájáról.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere