POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY

  • 2024.06.04.

A pécsiek kihagyásával nem épülhet óriásgyár a város közelében!

Az első hírek felröppenésétől fogva folyamatosan igyekszünk kollégáimmal első kézből származó, megbízható információkhoz jutni arról, hogy valóban tervezik-e Bicsérdnél gyáróriás építését, és ha igen, milyen paraméterekkel. Erre sarkalt minket, hogy a közelmúltban a témában, véletlenül, vagy szándékosan egymásnak ellentmondó, kaotikus hírek jelentek meg.

2023 szeptembere óta levélben fordultam a témában dr. Horváth Zoltán baranyai főispánhoz (két alkalommal), dr. Őri Lászlóhoz, a baranyai önkormányzat elnökéhez (két alkalommal), Joó Istvánhoz, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatójához (négy alkalommal), és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez (két alkalommal).

Pécs vezetőiként mindent megteszünk annak érdekében, hogy a pécsiek megbízható információkhoz jussanak a témában, mert meggyőződésem, hogy egy ilyen beruházás Pécs közösségének kihagyásával nem valósulhat meg. Függetlenül attól, hogy a gyárban működik majd akkumulátor összeszerelő üzem, vagy sem, a pécsiek teljeskörű tájékoztatása és bevonása elengedhetetlen.

Egy ilyen léptékű beruházás, ilyen közel a városunkhoz ugyanis alapjaiban változtatja meg a közösségünk életét. Befolyással lesz a mindennapjainkra, víz- és áramellátásunkra, közlekedésünkre, lakhatásunkra, környezetünkre, vízbázisunkra és a város jövőjére.

Akkor sem lehet egy ilyen beruházást a pécsiek kihagyásával, a hátuk mögött véghez vinni, ha történetesen bicsérdi autógyárnak hívják. Éppen úgy megengedhetetlen lenne, mint a bodai atomtemető és a város határán túl induló, de Pécs alá messze benyúló uránbánya esetében.

Ám ehhez olyan vezetésre van szüksége Pécs 140 ezres közösségének, Baranya és a régió központjának, amely a fontos ügyekben kikéri a közösség véleményét, és a pécsiek érdekeit minden más elé helyezi. Erre vállalkoztam 2019-ben, és erre vállalkozom most is, mert ez mindannyiunk közös ügye.

 

Pécsiség mindenkor!

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere