Péterffy Attila: „Én is tudni akarom, hová tűnt el több, mint 10 milliárd forint” szabadpecs.hu

Péterffy Attila: „Én is tudni akarom, hová tűnt el több, mint 10 milliárd forint” szabadpecs.hu

  • 2019.01.11.

Péterffy Attila, a Pécsi Hőerőmű volt vezérigazgatója három hónapja jelentette be, hogy beszáll a politikába, és indul Pécs polgármesteri címéért. Első nyilvános szereplése polgármester-jelöltként a legutóbbi pécsi kormányellenes tüntetésen volt. Ezután kérdeztük sok mindenről.

Péterffy Attila éppen a Szabad Pécsen, egy, a lehetséges pécsi polgármester-jelöltekről szóló cikkünkben jelentette be, hogy indulni kíván a pécsi polgármesterségért 2019 őszén.

Azt követően, tavaly decemberben egy kisebb interjút közöltünk vele. Akkor a Mellár Tamás-vezette Mindenki Pécsért Egyesület által szervezett karácsonyi pécsi ételosztáson találkoztunk vele. Azon az MSZP, a DK és a Momentum politikusai és aktivistái is részt vettek. Akkori szereplését azonban nem lehet összemérni a nyilvánosságban való megjelenés tekintetében azzal, hogy a legutóbbi, egy hete tartott pécsi kormányellenes tüntetésen felszólalt, polgármester-jelöltként.

A pécsi kormányellenes tüntetésen való szereplése így egyértelműen nevezhető a bemutatkozásának – vagyis nem polgármester-jelölti bejelentkezésnek, hiszen az megvolt októberben.

A „bemutatkozás” miatt több, őt nem, vagy egyelőre nem támogató ellenzéki párt képviselői  a tüntetés után némileg sértődötten nyilatkoztak a történtekről. Pécs egyik független polgármester-jelöltjét a múlt péntek óta már két parlamenti (MSZP, DK) és egy házon kívüli párt (Momentum) is támogat.

Annyit azonban még érdemes felvezetésként elmondani, hogy a jelenleg a fővárosban, a Főtáv Zrt. Műszaki fejlesztési és karbantartási igazgatójaként dolgozó Péterffy Attiláról az is ismert volt, lapunkban is elmondta, hogy tárgyalásokat folytat civilekkel, pártokkal, és mindazokkal, akik lehetséges támogatói lehetnek. És az is fontos momentum(!) lehet, hogy szintén ismert volt hat nappal az esemény előtt az, hogy a múlt pénteki, a Momentum által szervezett, de összellenzéki tüntetésen fel fog szólalni.

Az viszont, hogy a vonulás után, a pécsi főtéren megtartott beszédek végén a Momentum, majd az MSZP és a DK is bejelentette, hogy Péterffy Attilát támogatják polgármester-jelöltként, beállnak mögé, viharokat keltett az ellenzéki oldalon.

Többen is, pártok képviselői, és civilek is elhagyták a teret, sőt azóta sértődöttnek is nevezhető nyilatkozatok jelentek meg a sajtóban egyes pártok részéről.

Ami azonban még érdekesebb, hogy még Mellár Tamás is úgy fogalmazott, hogy nem tudott a bejelentésről, és nem is biztos, hogy szerencsésnek tartja. Persze már az is érdekes volt, hogy Mellár Tamás pár nappal a tüntetés előtt jelentette be, hogy milyen módon tartaná szerencsésnek az ellenzéki polgármester-jelöltek kiválasztását, majd egy közös jelölt megnevezését. Úgy tudjuk egyébként, hogy éppen hétfőn lesz egy, ezzel kapcsolatos civil és ellenzéki egyeztetés.  

És mindezek akkor is érdekes és fontos részletek, ha a tüntetés végén a téren nagyon sokan, a kormány és a pécsi városvezetés teljesítményével jól hallhatóan elégedetlen választók a demonstráció végéig ottmaradtak, végighallgatták Péterffy Attilát, és az is hallható volt, hogy kifejezetten jól fogadták a mondandóját. Péterffy Attila a “rabszolgatörvényről” való véleménye mellett arról is beszélt, mit gondol a kormány és a helyi önkormányzat politikájáról, teljesítményléről, s arról is, milyen Pécset képzel el.

Mit rontottak el? Az ellenzék egy része, úgy tűnik, megsértődött, hogy bejelentette három párt is, hogy ön mögé állnak be. Nem tárgyaltak erről? Egyáltalán tárgyalt már a Jobbikkal vagy az LMP-vel a lehetséges támogatásról?

Szeretném kicsit más szemszögből is megvilágítani ezt a kérdést. Tavaly ősszel hoztam meg a magamban azt a belső döntést, hogy mindenképpen indulni szeretnék a polgármesterségért, mert szeretnék segíteni a szülővárosomnak, ami olyan sokat adott már nekem. Nagyon jólesett, hogy már akkor is sokan kerestek meg, és biztosítottak a támogatásukról, de konkrétumokig nem jutottunk. A rabszolgatörvény miatti felháborodás intenzívebbé tette a politikai életet – örültem volna, ha a kormány nem ezt az ajándékot tette volna a dolgozók karácsonyfája alá –, és a 4-i tüntetés előtt konkrét felkérést kaptam a Momentumtól, hogy ha tényleg vállalom, akkor ők mögém állnak. Úgy gondolom, mindent a maga idejében kell csinálni, és szerintem az volt az a pillanat. Örülök, hogy ezt követően az MSZP és DK is biztosított a támogatásáról. Mellettük természetesen a többi ellenzéki párt képviselőjével is beszéltem, és beszélek. Úgy gondolom, hogy végső soron közösek a céljaink, mégpedig az, hogy a körzetek szintjén is egy ellenzéki jelölt legyen. Rajtam nem fog múlni, hogy megállapodjunk.

Az ellenzék egyes pártjainak a kritikája persze politikai húzás is lehet. Egy Pécs-léptékű nagyvárosban nem biztos, hogy megengedheti akár a Jobbik, akár az LMP, hogy ne legyen saját, vagy általuk támogatott jelöltje. A tárgyalási pozícióikat nyilván ronthatja egy ilyen kész helyzet. Mellár Tamás azonban már nagyon más kérdés. Ön ugyanis alapítója a Mellár-féle egyesületnek. Sőt, a kormánymédiában tényként említik, hogy ön Mellárék jelöltje (lesz még Sorosé is, csak mondjuk). Mit gondolt arról, hogy Mellár Tamás, ha enyhét is, de kritikát fogalmazott meg a bejelentésről? Ön szerint is van ellentmondás a között, amit még a tüntetés előtt mondott Mellár a pécsi polgármester-jelöltekkel kapcsolatos jelöltállításról? Egyáltalán hisz a véletlenekben? Mellár Tamás a tüntetés előtt beszélt arról, hogy szerinte hogyan kellene polgármester-jelölteket állítani. És Kővári János is egy nappal azelőtt jelentette be, hogy (nem túl nagy meglepetésre) ő lesz az ÖPE polgármester-jelöltje. Majd a hozzá közel álló sajtóban úgy is mutatták be (nem túl korrekt módon), hogy Pécs első független polgármester-jelöltje.

Nagy tisztelője vagyok Mellár Tamásnak, és vele együtt alapítója a Mindenki Pécsért Egyesületnek. Tamás hihetetlen nagy tudású, kitűnő intellektusú, kicsit elméletibb megközelítésű ember, én – az üzleti világból is érkezve – talán jobban hozzá vagyok szokva a váratlan helyzetekhez, a gyors döntésekhez. Ilyennek érzem a 4-i tüntetés előtti helyzetet is. Az élet egyébként engem arra tanított, hogy minél hamarabb teremtünk tiszta, egyértelmű helyzeteket, annál több időnk marad az elképzelésünk megvalósítására. És Pécsett súlyos problémák vannak, úgyhogy nincs elvesztegetnivaló időnk. Azt szeretném, hogy legyen elég ideje, lehetősége a pécsieknek, hogy minél többet tudjanak meg a programomról, a csapatomról és rólam is. És ha már az időről, az időzítésről beszélünk: az ÖPE hirtelen jött jelöltállítását úgy éltem meg, mintha meghallották volna, hogy mit tervezünk 4-ére, és kényszeresen ők is szerettek volna csinálni valamit.

A modellre kérdezünk rá: Márki-Zay vagy Botka? Illetve: ha meg is nyeri a pécsi polgármester-választást, mire megy, ha nem lesz többségük a városházán?

Komplett programmal, komplett csapattal készülök a választásra, amelyikkel a képviselőtestületben is többséget tudunk szerezni. 

A Fidesszel egyeztetne a választás előtt? Lehet ön mellett fideszes alpolgármester, ha nyer?

Nem osztogatok előre tisztségeket sem nekik, sem másoknak. Nem pozíciókban gondolkozom, hanem – a választási eredmény ismeretében – egy olyan csapat kialakításában, amelyik végre sikeresen tudja irányítani a várost. Ez a kiindulási pontom, továbbá az, hogy a FIDESZ vezette önkormányzat hozta össze a több, mint 10 milliárdos adósságot a 2014-es konszolidáció után, ezért – úgy érzem – a kormányzati oldalnak erkölcsi kötelessége is, hogy segítsen. A gondos szülő is előbb rendezi a kárt, amit a gyereke véletlenül vagy direkt okozott, és aztán otthon – ahogy mi mondani szoktuk – elszámol vele.

Pécsnek méretéhez képest nagyon kevés az iparűzési adóbevétele. Hogyan lehetne hosszú távon egy fenntartható városi gazdálkodást kialakítani, ami nem szorul időről időre a kormányzat segítségére és hitelfelvételre?

Mindenekelőtt azt szeretném, hogy Pécs felnőjön, körültekintően, felelősséggel hozza meg a beruházási döntéseit. Ne értelmetlen presztízsberuházásokban, gigaígéretekben gondolkozzunk, hanem ténylegesen megvalósítható célokban. Olyanokban, amelyekben az egész pécsi közösség hisz. Ugyanúgy, ahogy én hiszek az önkormányzatiság erejében. Abban, hogy a helyi közösségnek joga van arra, hogy eldöntse: mire van a leginkább szüksége, mi viszi előre a város fejlődését. Ez a jog természetesen felelősséggel is jár, amellett, hogy a hasonló településekkel egyenlő bánásmódot várunk el a kormánytól, nem tehetjük azt sem meg, hogy bizonyos feladatokat, szolgáltatásokat megpróbálunk áthárítani a központi hatalomra, csak azért, mert nekünk éppen nehézségeink adódtak.

Mit gondol a pécsi élményfürdőről, az új vásárcsarnokról? Mire van szükség ezek mellett vagy helyett? Van projekt, ami leállítható, akár úgy is, ha már elkezdődött az építkezés?

A jogok és a felelősségek egyensúlya mellett a másik vezérlőelvem a folytonosság. Nem vagyok az az ember, aki csak azért megállít egy projektet, mert azt még korábban mások kezdték el.

Készül elszámoltatásra? Átnézik a zűrös ügyeket? Ön is említette a Széchenyi téri beszédében például a Volvo-buszok beszerzését. De sokan lennének ebben a városban, akik kíváncsiak arra is, vajon hogyan lett 10 milliárdos hiány Pécsett pár év alatt.

Ahogy szinte minden pécsi, én is pontosan tudni akarom: hogyan és hová tűnt el több, mint 10 milliárd forint? Egyelőre azt mondhatom, hogy sajnos több olyan zűrös ügy is van, amelyet a csapatommal áttekintünk. Törekszünk arra, hogy korrektül, szakszerűen, nem az érzetek, hanem a tények alapján tárjuk fel ezeket az ügyeket. Több évnyi vezetői tapasztalattal a hátam mögött úgy gondolom, előfordulhatnak téves döntések. Nem lehetnek viszont tudatosan, szándékoltan meghozott téves döntések. Ha ilyenekről bizonyosságot szerzünk, akkor ezek ellen bizonyosan fellépünk.

Mi az a legfontosabb három konkrét dolog, amit az első évben, ha megválasztják, mindenképpen végig visz, vagy megpróbál?

Az első lépés az ún. rabszolgatörvény alkalmazásának megtiltása az önkormányzati cégek esetében, ahogy azt már korábban bejelentettem. Második intézkedésként bevezetem, hogy az egészségügyi kezelések idejére a pécsi polgárok részére ingyenessé teszem a parkolást a pécsi klinikák és egészségügyi intézmények környezetében. Harmadik lépésként beterjesztek egy ösztönző csomagot a pécsi cégek, vállalkozások növekedésének támogatása érdekében. Fontos cél a pécsi cégek sikere, növekedése.

Van olyan pécsi intézkedés, amit a takarékossággal magyaráztak Páváék, de ön szerint visszaforgatható? Például a buszjegyek ára, vagy a fizetőparkolás megdrágítása?

A közlekedési válság megoldását az egyik kiemelt feladatnak tekintem. A tömegközlekedésben meg kell szüntetni az átalakítás okozta káoszt, elkerülhetetlen a járatrendezés és indokolt lehet a jegyárak felülvizsgálata. Ez az egész egy egységet alkot, hiszen ha ésszerűbben, hatékonyabban üzemeltetjük a közlekedési vállalatot, akkor nyílhat lehetőség arra, hogy csökkentsünk a jegyárakon. Ugyanez vonatkozik a parkolási díjakra is: ha a városüzemeltetést nem terhelik indokolatlan költségek, akkor nem lesz arra kényszerítve, hogy az autósoktól szedje be a máshol esetleg indokolatlanul elfolyó összegeket.

Babos Attila/szabadpecs.hu

Fotók: Pál Zsombor/Szabad Pécs