Polgármesteri sajtóközlemény - átvilágítások részletei

Polgármesteri sajtóközlemény - átvilágítások részletei

  • 2022.01.27.

Nincs itt semmi látnivaló – üzente a NER

Egyre nagyobb hullámokat vet, hogy a nyomozóhatóság megszüntette a nyomozást több, a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása által feltárt ügyben. Bár ezek az ügyek ma is közszájon forognak, az alábbi közleményben tömören, pontokba szedve újra ismertetjük őket. Bemutatva azt is, hogy milyen megállapításokra jutott az átvilágítást végző jogi team, és hogy miként sikerült ebből végül az égvilágon semmit sem kinyomoznia a NER rendőrségének. Ilyen az, amikor a rendőrség a Fidesz, és nem a magyar választók érdekeit védi?

Ügyvédi letét

Magyarázatként: az ügyvédi letét ügye, papíron legalábbis egészen egyszerű. Abban a pillanatban, hogy a letétbe helyezett összeg, vagy egy része megmozdul, az csak a jogosulthoz kerülhet. A letétkezelő ügyvéd önállóan nem rendelkezhet az összeggel, mert az már önmagában bűncselekmény.

Ehhez képest mit derített ki a jogi átvilágítás:

Két ingatlan-adásvétel kapcsán a Pécsi Vagyonhasznosítónak (PVh) összesen 158 millió forintja került letétbe a Fideszhez közel álló ügyvédnőnél 2017-ben. Az összeg a volt Aranyhajó Fogadó és az Aranycipóként ismert ingatlan vételára.

A PVh korábbi vezérigazgatója évekig semmilyen lépést nem tett azért, hogy a letét a jogosult PVh-hoz kerüljön, annak ellenére, hogy a cég ebben az időszakban nehéz anyagi helyzetben volt, hitelmoratórium alatt állt.

Pécs polgármestere az átvilágítás eredményeképpen 2019. december 4-én levélben szólította fel a PVh akkori vezérigazgatóját, hogy haladéktalanul intézkedjen a letét visszafizettetéséről.

A történet itt kettéválik.

A PVh akkori igazgatója december 5-én levelet ír az ügyvédnek, hogy fizesse meg jogosultnak a letétet, és a polgármestert is arról tájékoztatta, hogy intézkedett a letét visszaszerzése ügyében. A következő napokban pedig az ügyvéd különböző számláin elképesztő pénzügyi manőverek történnek, egyebek mellett ismert jobboldali kötődésű emberek és hozzájuk köthető cégek is utalnak neki több tízmilliós összegeket.

A bankszámlakivonatok alátámasztják, hogy ezeknek az összegeknek a segítségével igazolja az ügyvéd a letét meglétét csaknem egy hét elteltével.

Egy éles fordulattal az ügyvéd bemutat 4 darab ügyvédi munkadíjról szóló számlát a PVh-nak, összesen 104 millió forint összegben, amit beszámít a letét terhére, továbbá 33 millió forint kötbér érvényesítésével fenyegetőzik.

Jól látható az ellentmondás. Napokig tartó, filmbe illő manőverek árán sikerül igazolnia az ügyvédnek, hogy a letét még megvan. Miközben más iratokkal meg azt próbálja bizonyítani, hogy már nem is kellene meglennie az egész letétbe helyezett összegnek, mert nagy részét szerinte jogosan tarthatta meg munkadíjként és kötbérként.

Jól látható az is, hogy a két ingatlan összesen majdnem 160 milliós vételárából a pécsieknek így végül csak 21 millió forintja maradt.

Amit a rendőrség megállapított:

A nyomozóhatóság, a baranyai rendőrség először igyekszik valós nyomozást folytatni. Kiderül például, hogy az ügyvédnő a sajátjaként kezelte a pécsiek letétbe helyezett pénzét.

Majd hirtelen fordul a kocka, az ügy átkerül Tolna megyébe, és az ottani rendőrség habozás nélkül elfogad bizonyítékként a 104 millió forintnyi (!) ügyvédi munkadíj ellenében olyan iratokat, amelyek csak az ügyvéd irodájában voltak meg, a PVh-nál nincs iktatva, senki sem látta, vagy igazolta őket.

Végül nyomozás helyett megállapították, hogy „ellentétes tartalmú bizonyítékokra figyelemmel a bűncselekmény elkövetését nem lehetett kétséget kizáróan sem bizonyítani, sem cáfolni”, azaz:

Nincs itt semmi látnivaló!

Aranyhajó Fogadó

Amit a jogi átvilágítás kiderített:

A volt Aranyhajó Fogadó épülete 2017-ben kelt el egy olyan értékesítés során, ahol mindössze egy ajánlattevő volt:

Tiborcz István barátjának érdekeltsége.

Annyiba került a patinás belvárosi ingatlan egy négyzetmétere, amennyiért akkoriban csak lelakott külvárosi lakást lehetett vásárolni Pécsett.

Amit a rendőrség megállapított:

Szabályos volt az értékesítés, az akkori ingatlanbecslés szerint reális volt a vételár, tehát szerintük nem történt bűncselekmény, azaz:

Nincs itt semmi látnivaló!

A volt központi menza telke

Amit a jogi átvilágítás kiderített:

A PVh 2018 júliusában hirdette meg eladásra a volt központi menza Szabadság úti telkét.

A PVh egyik alkalmazottjának, egyben az akkori cégvezető élettársának szülei ugyanezen a napon céget alapítottak…

… és nettó 122 millió forintos ajánlattal, ami mesébe illő módon pontosan megegyezett a telek frissen felbecsült értékével, el is nyerték a tendert.

A PVh kiírása alapján csupán nettó 1,1 millió forintos összeget kellett a nyertesnek megfizetnie, az összesen 600 milliós ingatlanfejlesztési projektből a maradék 121 millió forintos vételárral megegyező mértékben irodákat és más helyiségeket kapott volna cserébe az önkormányzat cége.

Az aláírt adásvételi szerződésben azonban már csak 114 millió forintos vételár szerepelt.

A szerződésben nem szerepelt kötbér, sőt, más biztosíték sem a PVh javára, azaz a nyertes cég nettó 1,1 millióért megkapta a terület korlátlan tulajdonjogát.

Időközben kiderült, hogy a cég soha nem volt olyan gazdasági helyzetben, hogy meg tudta volna valósítani a 600 milliós ingatlanfejlesztést…

… és a pályázat napján alapított sikercég korábbi referenciáival kapcsolatban is akadtak aggályok, feltűnt köztük például a már említett PVh-alkalmazott korábban felújított lakása is.

 Amit a rendőrség megállapított:

Az ingatlanfejlesztésre vonatkozó eredeti teljesítési határidő még meghosszabbítás hiányában sem járt volna le a feljelentés időpontjáig.

A cég megfelelő referenciákkal rendelkezik. Azaz:

Nincs itt semmi látnivaló!

A fentiek magyarázataként fontos még megjegyezni, hogy az átvilágítást végző ügyvédek nem nyomozók, jogköreik korlátozottak. Ezzel együtt is sikerült a fentiekkel együtt összesen 23 visszás ügyet feltárniuk, olyan, zömében köztörvényes bűncselekmények gyanúját felvető ügyeket, amelyek becsült elkövetési értéke meghaladja a 2,4 milliárd forintot. Az átvilágításnak köszönhető az is, hogy már most mintegy félmilliárd forintnyi vagyont sikerült visszaszereznie Pécs jelenlegi vezetésének.

A rendőrség a fenti ügyekben is egy igen alaposan, nagy szakértelemmel elvégzett átvilágítás anyagát kapta meg. Emellett jogköreik, módszereik és lehetőségeik is meglettek volna ahhoz, hogy a közügyekben járatlanok számára is nyilvánvaló visszaéléseket, a családi körben értékesített telek, a fillérekért átjátszott hotel és a pécsiek zsebéből kiszivattyúzott százmilliós vételárak ügyét felderítsék.

Nyomozás helyett a pécsiek egy megszüntető határozatot kaptak a NER rendőrségétől, amelynek minden mondatán érezni, hogy készítői már a dokumentum szerkesztése közben szégyellték magukat. És egy üzenetet is kaptak a pécsiek: nincs itt semmi látnivaló!

 

Szerintünk viszont van:
https://elszamoltatas.pecs.hu/

Ígérem, folytatjuk!

Pécsiség mindenkor!

 

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere ​