Sajtóközlemény:  személyiségi jogi per

Sajtóközlemény: személyiségi jogi per

  • 2022.03.10.

 

A mai magyar jogrendszer még bátorítja is a hazugságok terjesztését

Másodfokon is úgy ítélte meg a bíróság, hogy Vicze Csillának a 2019-es politikai kampányban jogában állt hazugságokat terjeszteni személyemről, nekem pedig tűrnöm kell ezt. Sem az érvelést, sem azt a szellemiséget nem tudom elfogadni, amit ez az ítélet üzen, és továbbra is kiemelt célként tekintek a közbeszéd megtisztítására.

A 2019-es választási kampányban hazugságokkal vádoltak, becsmérlő kifejezésekkel illettek. Mivel a közbeszéd megtisztítását kiemelt céljaim között tartom számon, feljelentést tettem annak érdekében, hogy a jog eszközével vessünk véget a hazug propagandának, a másokat besározó kampánymódszereknek.

Az elsőfokú ítélet kimondta, hogy közszereplőként köteles vagyok többet eltűrni, mint egy átlagember. A Pécsi Ítélőtábla pedig csütörtökön másodfokon is helyben hagyta az elsőfokú ítéletet abban a személyiségi jogi perben, amelyet dr. Vicze Csilla ellen indítottam. Egyetértett a másodfokon eljáró bíróság a korábbi ítélet indoklásával is. Lényegében azzal, hogy egy közérdeklődésre számot tartó ügyben bárki bármit mondhat, egy választási kampányban pedig ez különösen igaz.

Sajnos a jelenlegi jogrendszer ilyen: nem bünteti azt, aki hazug állításokat tesz. Sőt, ha elfogadjuk a bíróságok érvelését, még bátorítja a hazugságok terjesztésében.

Ezt az érvelést, ezt az üzenetet nem tudom, és nem is akarom elfogadni. Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol megvédik az embereket az aljas hazugságoktól, ahol senkinek nem kötelessége eltűrni a nemtelen, konkrét bizonyítékokat nélkülöző támadásokat. 

Bízom abban, hogy az előttünk álló politikai rendszerváltás el fogja hozni azt a változást, hogy a jogsegélyszolgáltatás ismét objektív és független legyen.

Véget kell vetni a megosztottságnak, a hazudozásnak, az észérvek ütköztetése helyett folytatott mocskolódásnak. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy Pécs, és lehetőleg az ország közbeszéde megtisztuljon.

 

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere