Sajtótájékoztató a túlárazott ügyvédi szerződésekről

Sajtótájékoztató a túlárazott ügyvédi szerződésekről

  • 2019.12.06.

Mint ismert, az önkormányzat, a városi cégek és intézmények átvilágítása, valamint az elszámoltatás kiemelt helyen szerepelt vállalásaim között a választási kampányban.

Regnáló polgármesterként legelső lépéseim egyike volt ennek a folyamatnak a megindítása. Ez a munka jelenleg is zajlik, a pénteki sajtóeseményen ennek a legfrissebb eredményéről számoltam be Bodnár Imre ügyvéddel.

Egyebek mellett arra is megbízást adtam a jogászok egy csapatának, hogy Pécs város önkormányzata, cégei és intézményei ügyvédi megbízásainak átvilágítását elvégezzék.

Az eredményekből kitűnt, hogy 2015 és 2019 között, azaz az előző fideszes városvezetés utolsó ötéves ciklusában a város önkormányzata, annak cégei és intézményei összesen mintegy 1,3 milliárd forintot fizettek ki ügyvédi megbízási díjakra. Vannak kirívóan sokat foglalkoztatott ügyvédek és irodák. A fideszes szolnoki polgármester fia, Szalai Ferenc ügyvédi irodája 226 millió, Kamondi Mónika 180 millió, Bódis Krisztina pedig140 millió forintot kapott a várostól és cégeitől az előző ötéves önkormányzati ciklusban.

Jogi szakértők szerint az adott cég/intézmény nagyságát, tevékenységét, valamint a jogi szolgáltatások mértékét megvizsgálva évente mintegy 80-90 millió forinttal lehetett volna csökkenteni ezeket a költségeket. A szakértői vélemény alapján tehát ezek a szerződések a kifizetett összeg mintegy 30 százalékával voltak túlárazva.

Korábbi vállalásaimnak akkor teszek eleget, ha nem hagyom, hogy a jövőben indokolatlan, túlárazott ügyvédi szerződésekre folyjon el a pécsi adófizetők pénze. Az ilyen és ehhez hasonló átvilágítások célja az, hogy elzárják a pénzcsapokat.

Ezen a konkrét területen a következő változásokat fogom bevezetni:

  • A túlárazott ügyvédi megbízási szerződéseket december 15-ig megszüntetem.
  • A jövőben csak elvégzett munka után jár díjazás - nem lesznek átalánydíjas megbízások, nem lesznek fix havidíjak.
  • Mostantól kizárólag óradíj alapú megbízásokat, határozatlan időtartamú szerződéseket köt az önkormányzat, a cégei és intézményei.
  • Mivel az ügyvédi tevékenység bizalmi viszonyon alapul, a jövőben csak 30 napos felmondási idővel köttetnek ilyen szerződések.

(A sajtótájékoztatóról készült videó ezen a linken érhető el
 http://bit.ly/3663LKL