TOP Plusz: Pécsnek elfogadhatatlan a fejlesztési források tervezett csökkentése

TOP Plusz: Pécsnek elfogadhatatlan a fejlesztési források tervezett csökkentése

  • 2024.01.16.

Az Európai Unió jelenlegi fejlesztési ciklusában több mint 9 milliárd forinttal kisebb összegű fejlesztési forráshoz juthat a pécsi önkormányzat annál, mint amit a korábbi időszakban megkapott.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusában a Brüsszelből érkező pénzből ugyanis az akkori kormány a TOP pályázat keretében 33,12 milliárd forintot biztosított Pécs városának. Ezzel szemben az Európai Unió 2021 és 2027 közötti fejlesztési ciklusában a Brüsszelből érkező pénzből a jelenlegi kormány a TOP Plusz pályázat keretében 23,9 milliárd forintot ítélt meg Pécs városának.

Tovább csökkenti ennek a fejlesztési célra felhasználható forrásnak az értékét az, hogy a jelentősen lecsökkentett fejlesztési keretből a kormány további 2,3 milliárd forintot az önkormányzati tulajdonban, ugyanakkor állami fenntartásban üzemelő oktatási intézmények épületfelújítására kíván elkülöníteni. Ezzel a szándékkal a jelenlegi formájában nem értek egyet.

Bár a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése elégedett a felsorolt tényekkel, Pécs polgármestereként én érthetetlennek tartom a városnak szánt TOP Plusz források 38,6%-os csökkentését. Éppen ezért több fórumon jeleztem, hogy ez a tervezet Pécs számára elfogadhatatlan.

A kormány 2023 végén megváltoztatta a területfejlesztési politikájának egyik alappillérét.  Ez alapján a jövőben nagyobb fókuszt szán ugyan a Dél-Alföldi és a Dél-Dunántúli régiók számára, a Pécsnek megítélt, 23,9 milliárd forint nagysága ezt mégsem tükrözi. Sőt, véleményem szerint a TOP Plusz források ilyen mértékű lecsökkentése éppen ellentétes a térség kormány által is támogatott fejlesztési törekvéseivel.

Ezért kezdeményeztem, hogy a kormány emelje meg a Pécsnek szánt fejlesztési támogatás összegét. Erre kiváló lehetőséget nyújt a Net Zero Cities-program. A klímasemleges példavárosok létrehozását szolgáló EU-program keretében ugyanis Pécs már benyújtotta pályázatát Brüsszelnek. Ennek a pályázatnak az elvi és anyagi támogatását kértem a kormánytól.

Azt javaslom, hogy a kormány a Net Zero Cities-program támogatásával kompenzálja a TOP Plusz források csökkentését, és az onnan hiányzó, mintegy 9 milliárd forintot a Net Zero Cities-program támogatásaként adja meg a pécsi önkormányzatnak. Ez esetben a pécsi önkormányzat is vállalná, hogy a tankerület fenntartásában lévő közoktatási épületek felújítására 2,3 milliárd forintot fordít.

Éppen emiatt nemrég levélben fordultam Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter úrhoz, amelyben kértem, hogy támogassa a fenti javaslatomat, és az erre vonatkozó egyedi kormánytámogatáshoz szükséges intézkedéseket készítse elő. Arra bátorítom a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlését, hogy támogatásukkal szintén segítsék fenti törekvésem érvényesítését.

Ez ugyanis nem csak a város és az itt élők érdeke, de a kormányé is. A Net Zero Cities-program támogatásával Pécs karbonsemlegességi törekvései vezethetnek sikerre, ami az ország klímavédelmi célkitűzéseinek teljesítéséhez is jelentős mértékben járulna hozzá. Az általam javasolt támogatás egyúttal növelné Pécs gazdasági és lakosságmegtartó erejét, továbbá a kormányzati területfejlesztési politikával is összhangba hozná Pécs támogatottságát. Javaslatom további előnye, hogy elősegítené az önkormányzati tulajdonú, de állami fenntartásban működő oktatási célú középületek felújítására előirányzott fejlesztési forrás körül kialakult vita feloldását. 

Bízom benne, hogy Pécs fejlesztési támogatásával kapcsolatban a javaslatom alapján sikerül a pécsi önkormányzat, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése és a kormány számára egyaránt elfogadható megoldást találni.

 

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere